-->
 
Spectrum Noir Markers Sale
Αρχειο

Η τέχνη της μαρμαρογραφίας

Η τεχνική του marbling ή μαρμαρογραφίας χρησιμοποιείται ως καλλιτεχνική και πολιτιστική έκφραση στην Κεντρική και Ανατολική Ασία ήδη από τον 12ο αιώνα. Προσθέτοντας σε μία λεκάνη με νερό ένα ειδικό medium, μπορείτε να πυκνώσετε την επιφάνεια αρκετά ώστε να επιπλέουν τα ακρυλικά χρώματα ή μελάνια που θα επιλέξετε για να δημιουργήσετε μοναδικά μοτίβα στην επιφάνεια του νερού.
   
 
 
 
Η τεχνική της μαρμαρογραφίας είναι διασκεδαστική τόσο να τη βλέπεις όσο και να την κάνεις. Αφού φτιάξετε το μοτίβο σας, απλά βουτήξτε το υλικό της αρεσκείας σας (χαρτί, ύφασμα, κ.λπ.) στο νερό. 
 
Το μοτίβο σας θα μεταφερθεί στο υλικό δημιουργώντας κυριολεκτικά ένα μοναδικό σχέδιο.
 
 
 
 
 
Αυτό ακριβώς είναι και το πιο συναρπαστικό στοιχείο της μαρμαρογραφίας. Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να είναι ακριβώς το ίδιο με ένα άλλο. Είναι στην ουσία μία τεχνική monoprinting όπου κάθε εκτύπωση είναι μοναδική. Αυτή ακριβώς η μοναδικότητα του κάθε σχεδίου, 
η έκπληξη που έρχεται με την αποκάλυψη κάθε νέου μοτίβου, προσθέτει ακόμα περισσότερο στη μαγεία που περιτριγυρίζει αυτή την αρχαία τέχνη.
 
Για πάμε τώρα να δούμε πως ξεκινάμε 😊
 
Θα χρειαστούμε χρώματα μαρμαρογραφίας και εργαλεία μαρμαρογραφίας - όλα απο την DecoArt!
 
Το πρώτο βήμα είναι να επιλέξετε την επιφάνεια σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν όλες τις πορώδεις επιφάνειες, το χαρτί, το ξύλο, και οι φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι και το μετάξι είναι όμως οι καλύτερες εαν τώρα ξεκινάτε!
 
Εαν όμως θέλετε να 'μαρμαρώσετε'  κάποια άλλη επιφάνεια μπορείτε τότε να την προετοιμάσετε με το Surface Prep - εξαιρετικό για γυαλί και πλαστικό!
 
 
 
Η διαδικασία είναι απλή. 
 
Γεμίζουμε το δοχείο μας με το μείγμα (νερό + Magic Medium) στάζουμε χρώματα σε διάφορα σημεία, ανακατεύουμε ελαφρά, είτε ακανόνιστα είτε δημιουργώντας κάποιο σχέδιο, με τα ξυλάκια και ετοιμαζόμαστε για το βούτηγμα του χαρτιού ή άλλης επιφάνειας. 
 
 


Το χαρτί θα πρέπει να ξαπλωθεί απαλά στην επιφάνεια χωρίς να βουλιάξει μέσα στο μείγμα - κρατήστε τις δύο αντίθετες γωνίες του χαρτιού και τοποθετήστε απαλά την μέση του χαρτιού πρώτα στο μείγμα. Στην συνέχεια, ρίξτε σιγά σιγά και τις άκρες έτσι ώστε ολόκληρο το χαρτί να επιπλέει στο μείγμα.
 
Για να το αφαιρέσουμε, πιάνουμε την επάνω άκρη και με απαλές κινήσεις το "σηκώνουμε".
 
Για να στεγνώσει, είτε το κρεμάμε είτε το ακουμπάμε σε επίπεδη επιφάνεια.
 
 
Διάφορα tips:
  • Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε άλλο χαρτί και όχι το ειδικό χαρτί μαρμαρογραφίας, μπορείτε αλλά θα πρέπει να το έχετε "προετοιμάσει" με το Surface Prep
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μείγμα+σχέδιο που φτιάξετε αρκετές φορές ακόμη
  • Εαν όμως θέλετε να αλλάξετε σχέδιο+χρώματα τότε μπορείτε να "καθαρίσετε" το μείγμα με τα ειδικά φύλλα καθαρισμού!
 
 
Βρείτε βιντεάκια με διάφορες τεχνικές στο board μας στο Pinterest 😉
 
Εμείς ήδη σκεφτόμαστε: 
 
- συσκευασίες δώρων για τις γιορτές
 
 
 
- να ανανεώσουμε πάνινα παπούτσια μας
 
 
 
- να δημιουργήσουμε μοναδικά διακοσμητικά για το σπίτι
 


- αλλά και δώρα για τις γιορτές ...
 





Αυτά λοιπόν και για σήμερα!
Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!
Φιλιά!

 

Αφήστε ένα σχόλιο